El preu dels tallers serà de 10€/hora per a socis, i de 15€/hora per a no socis.

Les inscripcions es poden fer presencialment a la recepció del Cercle, o bé escrivint a santlluc@santlluc.cat o trucant al 933 024 579.

Aquarel·la a l’aire lliure, amb Òscar Sanchís (6 hores)

Dimecres 6 de 10 a 13h: Pràctica a l’entorn del mercat de Santa Caterina

Especial interès en aprendre a captar la llum i descobrir de primera mà l’experiència d’un treball en directe amb la realitat.

Dimecres 20 de 10 a 13h: Pràctica pel barri gòtic

Especial interès en aprendre a captar la llum i descobrir de primera mà l’experiència d’un treball en directe amb la realitat.

Preu de l’activitat: 60 euros per a socis, 90 euros per a no socis.

Aquarel·la: teoria i pràctica, amb Òscar Sanchís (9 hores)

Dilluns 11 de 17.30 a 20.30h:

Estratègies de dibuix que ens faciliten l’execució d’una bona aquarel·la. Volem transmetre diferents recursos dibuixístics que ens facilitin la feina.

Dilluns 18 de 17.30 a 20.30h:

Teoria i coneixements de perspectiva. Molt adequada per l’aquarel·la urbana. Si dóna temps es facilitaran les bases per poder dominar el color.

Dilluns 25 de 17.30 a 20.30h:

Posada en escena de tot l’après.

Preu de l’activitat: 90 euros per a socis, 135 euros per a no socis.

Aquarel·la botànica, amb Paula Leiva (6 hores)

Dimarts 5 i 12 de 17h a 20h.

Introducció al món de l’observació, el detall les formes i el dibuix i l’aplicació del color, sobretot verds i atmosfera. Acompanyat de recolzament històric, pictòric i cultural. Plantes i fruits de temporada. Aquest taller aporta plantes i fruits naturals així com fotografies per facilitar la tasca.

Preu de l’activitat: 60 euros per a socis, 90 euros per a no socis.

Aquarel·la de figura humana, amb Paula Leiva (6 hores)

Dimarts 5 i 12 de 10 a 13h.

Cal que l’alumne tingui nocions de dibuix. 

Educació en la pràctica de la utilització del color, conformació d’una paleta bàsica barreges, papers, materials i estris. Descobrirem tots els secrets per pintar fons i degradats. Treballarem amb la llum, l’ombra, el volum i el color a les carnacions.  

Esbrinarem els secrets per obtindre els millors resultats i estils variats d’aplicació. Exemples pràctics a cada classe, comentari de treballs enfocats vers l’àrea professional, recolzament estètic de presentació de les obres,  amb un suport històric i social.

Preu de l’activitat: 60 euros per a socis, 90 euros per a no socis.

Atreveix-te amb el quadern de dibuix, amb Íngrid García-Moya (12 hores) 

Vols endinsar-te a veure la capacitat d’un petit quadern? 

C:\Users\PRT-JOAN\Desktop\URBAN SKETCHING\thumbnail_8e04ba8e-809c-4bff-9426-4d8de16d2f6d.jpg

Vine a l’última quinzena de juliol, les tardes de dilluns i dimecres, amb un petit quadern de DIN A-5, i ens endinsarem per racons de Barcelona: urbans, industrials i jardins, des de perspectives ben diferents.  

Dilluns 18 de 17:30 a 20:30h: 

Anirem a la Plaça Reial per a dibuixar la gent en un entorn desenfadat i relaxat en un entorn de cafès. Veurem la forma d’entendre i com traduir l’arquitectura i el mobiliari urbà que ens envolta. 

C:\Users\PRT-JOAN\Desktop\URBAN SKETCHING\thumbnail_IMG_8291.jpg
C:\Users\PRT-JOAN\Desktop\URBAN SKETCHING\thumbnail_IMG_8278.jpg

Dimecres 20 de 17:30 a 20:30h: 

Anirem a l’Estació de França per a dibuixar l’estructura i el seu context. Això ens obligarà a fer una introducció a la perspectiva, concepte important per tal de situar la profunditat dels elements. 

C:\Users\PRT-JOAN\Desktop\URBAN SKETCHING\thumbnail_IMG_1286.jpg

Dilluns 25 de 17:30 a 20:30h: 

Anirem a dibuixar als jardins del Palau de Pedralbes per tal de gaudir d’un espai amb natura; amb la possibilitat de dibuixar la perspectiva de la Diagonal i els cotxes. 

C:\Users\PRT-JOAN\Desktop\URBAN SKETCHING\thumbnail_IMG_1242.jpgC:\Users\PRT-JOAN\Desktop\URBAN SKETCHING\thumbnail_IMG_1287.jpg

Dimecres 27 de 17:30 a 20:30h: 

A la Rambla i al Passeig de Colom ens endinsarem en un barri típic de la ciutat i gaudirem d’un passeig únic. Dibuixarem un entorn urbà  amb un sentit estètic apropiat per a l’urban sketching. Del Passeig de Colom entrarem en l’ampli sentit de la perspectiva, amb la possibilitat de dibuixar el port amb els seus vaixells.  

C:\Users\PRT-JOAN\Desktop\URBAN SKETCHING\72e56caeb2207ffc4395d5cd6e7d8147--sketching-barcelona.jpg
C:\Users\PRT-JOAN\Desktop\URBAN SKETCHING\thumbnail_IMG_1306.jpg

L’objectiu d’aquest curs és descobrir la capacitat que té un quadern DIN A-5 de ser un bon company de viatge, dibuixar el que ens envolta i aprendre a traduir la perspectiva de plans d’enfocament.

Preu de l’activitat: 120 euros per a socis, 180 euros per a no socis.

Tot i que recomanem assistir al taller complet, també us podeu inscriure només a les sessions del dilluns o bé les del dimecres, pagant la meitat de l’import.

Un autoretrat a l’oli (des de la base!), amb Macarena Asensio (6 hores)

Divendres 15 i 22 de 17:30 a 20:30.

Veurem diferents tipus de suports per pintar a l’oli, les seves preparacions i beneficis. Aprendràs a tensar i preparar el teu llenç com ho feia Rembrandt, una recepta que resisteix el pas del temps i segueix vigent per la seva qualitat. Començaràs el dibuix del teu autoretrat utilitzant un mirall.

D:\talleres\tela3.jpg

Un cop preparat el suport, farem un exercici utilitzant la paleta reduïda dels antics grecs; primeres taques, empastos i coloracions carn. Amb aquesta paleta pintarem un autorretrat des del mirall.

El procés de pintar el teu propi autoretrat pot ser una oportunitat per a l’autoconeixement, i sobretot per a jugar i divertir-nos amb la imatge que el mirall ens retorna.

D:\imagenes\pared de pintoras\_Self-portrait_as_the_Allegory_of_Painting_(La_Pittura)_-_Artemisia_Gentileschi_1638.jpg
D:\imagenes\pared de pintoras\Helena Sofia Schjerfbeck (2) 1862-1945.jpg

Preu de l’activitat: 60 euros per a socis, 90 euros per a no socis.

Calcografia de vernís tou, amb Neus Colet (4 hores)

Dimarts 19 de 9:30 a 13:30h.

El taller està dirigit a totes les persones que tinguin interès i sensibilitat per l’obra gràfica en general, tinguin o no  coneixements bàsics de gravat.   

El gravat al vernís tou és una tècnica de gravat calcogràfic tradicional que ens permet la creació d’imatges amb un efecte molt similar al del dibuix a llapis però que també permet traspassar directament textures sobre la placa metàl·lica. 

Aquesta càpsula té com a objectiu principal donar a conèixer el gravat com a medi de dibuix i d’expressió. 

El vernís tou s’aplica damunt la planxa metàl·lica i manté sempre una textura enganxosa. La planxa es cobreix amb un paper, sobre el qual es dibuixa prement amb un llapis de grafit o qualsevol eina per dibuixar.  Amb això, s’aconsegueix que el paper es quedi especialment enganxat al vernís en les zones on s’ha dibuixat damunt d’ell, de manera que quan s’ha acabat de dibuixar, es retira el paper, i amb ell el vernís de les zones on s’ha dibuixat, quedant la planxa sense protecció. També s’hi podem aplicar textures com fulles, teixits, fils o cordills entre d’altres i s’hi aplica una mica de pressió amb la premsa perquè el vernís s’hi adhereixi.   

A continuació s’introdueix la planxa en un bany mordent, que grava la planxa. Aquesta tècnica s’empra bàsicament per a imitar la textura del llapis però també permet l’experimentació aplicant diferents materials que aportaran unes textures molt subtils a la imatge final. 

Preu de l’activitat: 40 euros per a socis, 60 euros per a no socis.

Iniciació al laboratori analògic en blanc i negre, amb Joan Teixidor (6 hores)

Dijous 7 de 17h a 19h:

Pràctica de disparar amb la càmera analògica. Es donaran les indicacions i es practicarà fer una exposició correcta del negatiu.

Dijous 14 de 17h a 19h:

Es farà el procés químic de revelatge d’un carret en blanc i negre.

Dijous 21 de 17h a 19h.

Pràctica del negatiu al positiu. Es faran ampliacions en paper fotogràfic a partir dels negatius aportats pels participants.

Preu de l’activitat: 60 euros per a socis, 90 euros per a no socis.

Linogravat, amb Neus Colet (3 hores)

Dimarts 5 de 10h a 13h.

El taller està dirigit a totes les persones que tinguin interès i sensibilitat per l’obra gràfica en general tinguin o no coneixements bàsics de gravat.

El linogravat és una variant moderna de la xilografia (gravat en relleu) en la qual s’empra el linòleum com a matriu.

Aquest taller té com a objectiu principal donar a conèixer el gravat com a medi de dibuix i d’expressió.

El procediment per a obtenir la imatge és idèntic al del gravat en fusta, incidint sobre el linòleum amb gúbies, de manera que les parts buidades quedaran en blanc i les zones en relleu seran les que rebin l’aplicació de la tinta. Com que és un material tou, el linòleum no presenta les dificultats de la veta de la fusta. Actualment per aquesta tècnica de gravat s’utilitzen també planxes de vinil.

El full de linòleum s’entinta amb un corró i, a continuació, s’impressiona sobre paper o tela. Aquesta impressió es pot fer mitjançant una premsa vertical, un tòrcul o bé manualment.

Malgrat que el linòleum com a revestiment de sòls es remunta a l’any 1860, la tècnica d’impressió linogravada es va usar per primera vegada pels artistes de Die Brücke a Alemanya al 1905.

És més fàcil obtenir determinats efectes artístics amb linòleum que amb la majoria de les fustes. El linòleum és molt més fàcil de tallar que la fusta, especialment quan s’escalfa.

Entre els artistes que han utilitzat aquesta tècnica destaca Pablo Picasso, (1881-1973).

Preu de l’activitat: 30 euros per a socis, 45 euros per a no socis.

Taller de dibujo y collage expresivo, con Lola Giancarelli (9 hores)

Dimecres 13, 20 i 27 de 17:30 a 20:30h.

El taller está pensado como un espacio de experimentación y búsqueda de un lenguaje propio.  Haremos juntos y juntas un recorrido hacia una expresión subjetiva y conmovedora. 

Vamos trabajar a partir de disparadores poéticos (música, poesía, imágenes de artistas, meditación), técnicas de creación automática, propias del surrealismo y el dadaísmo (cadáver exquisito, collage expresivo, texturas visuales) y materiales no convencionales.  

Haremos un trabajo de acercamiento, exploración y selección de objetos de la vida cotidiana, como bridas, bolsas de plástico, cuerdas o latas de aluminio a fin de constituirlos en herramientas de creación e incorporarlos como recursos expresivos. Vamos a trabajar también el concepto de ‘textura visual’ a partir de la técnica de collage expresivo.  

En todos los casos la idea principal es aportar diferentes dinámicas que pueden ser luego utilizadas como disparadores a la hora de iniciar un trabajo artístico o a la hora de salir de un bloqueo creativo.  

Observaremos el trabajo de diferentes artistas para ejercitar la mirada, identificar rasgos estéticos y nutrirnos de otros posibles universos visuales y poéticos. 

Si abandonamos la presión de lo que quiero contar y cómo quiero que se vea y nos entregamos a dejar salir aquello más profundo que tenemos para contar daremos lugar a un lenguaje poético propio y a un propio sistema de signos y símbolos.  

Este taller va dirigido a todas las personas que quieran hacer una experimentación y un entrenamiento de su propia expresividad. No es necesario saber dibujar.  

Preu de l’activitat: 90 euros per a socis, 135 euros per a no socis.

Taller de manga, amb Tomás Ananda (8 hores)

Aquest taller està dirigit a nois i noies d’entre 10 i 15 anys.

Dimecres 7 de 11:00 a 13:00: PERSONATGES

  • Cap del personatge, front, perfil i ¾, complexions facials i expressions.
  • Cos del personatge, proporcions, esquema i complexions, línia del moviment i gesticulació corporal.

Dimecres 14 de 11:00 a 13:00: LLENGUATGE CÒMIC

  • Metàfores visuals i línies cinètiques.
  • Tipus de plànols i els seus usos.
  • Rotulació del còmic.

Dimecres 21 de 11:00 a 13:00: ESCENARIS

  • Construcció d’edificis i vehicles, col.locació de personatges als escenaris.
  • Realització d’una tira de 4 vinyetes.

Dimecres 28 de 11:00 a 13:00: CÒMIC

  • Elaboració d’un guió de Manga d’una pàgina.
  • Fitxa de personatges i realització de la historieta (story-board) i 1 pàgina, intercalar amb pràctiques de tinta.

Preu de l’activitat: 80 euros per a socis, 120 euros per a no socis.

Basic drawing amb Xano Armenter (2 hores)

Tuesday, July 5th and 7th from 5 to 8 p.m.

Aquest curs es farà en anglès.

This workshop will be conducted in English.

An initiation class about the basics of drawing. We will explain exercises you can do to improve your line security, explain the basics of capturing a given model form, and discover how to render it in a simple line on a paper. 

All levels welcome. 

Cost of the workshop: 20 euros for members, 30 euros for non members.