Dirigit per Joan Teixidor

Aquest taller iniciàtic és un trajecte per tot el procés tècnic que implica la fotografia argèntica en blanc i negre. Les breus explicacions teòriques dels principis físic-químics de la llum i del material fotosensible, són posades ràpidament en pràctica tant a l’exterior (treball de camp) com a l’interior (laboratori).

En els últims anys la manera d’obtenir imatges a partir del natural ha sofert un gir copernicà. Per la suposada “democratització” de la imatge s’ha hagut de pagar el preu de la seva desmaterialització. Aquest taller posa a l’abast de qui vulgui aprendre-ho el coneixement necessari per a recuperar la manera matèrica d’obtenir fotografies. Des de qui vulgui recuperar aquella vella càmera que té a casa fins a qui simplement té curiositat per aquestes tècniques de gran potencial artístic.

El taller en divideix en quatre parts temàtiques: Mesuratge de Llum, obtenció del negatiu, full de contactes i Positivat de còpies.

En la primera part (mesuratge de llum) es treballarà amb fotòmetre de mà, i es dispararà un carret, prèvia explicació del funcionament del Sistema de Zones. Es treballarà en aula i en exterior.

La segona part (obtenció del negatiu) es sotmetrà el film exposat al tractament químic necessari per a l’obtenció dels negatius i s’arxivaran. Es treballarà al laboratori.

En la tercera part (full de contactes) es començarà el treball amb paper fotosensible i el positivat. Es treballarà al Laboratori.

En la quarta part (positivat de còpies fotogràfiques) s’obtindran positius ampliats en paper fotogràfic a partir dels negatius prèviament obtinguts.

Totes aquestes sessions ofereixen uns coneixements amb els quals el/la participant obtindrà una comprensió del Procés Fotoquímic en Blanc i Negre. A partir d’aquesta iniciació, queda en la iniciativa del/la participant seguir, repetir, provar i experimentar el procés.

Obre la porta tècnica a tota una via d’expressió artística i també d’obtenció de documents gràfics.

Objectius del taller:

Que el/la participant recorri i comprengui la lògica que hi ha rere els gestos, els consumibles i la maquinària necessaris per a l’obtenció de fotografies mitjançant el procés popularment conegut com a “analògic”.

Adquisició de competències:

El/la participant obtindrà uns coneixements metodològics suficients per a practicar aquesta activitat fotogràfica i obtenir resultats pel seu compte.

Per experiència puc dir que aquest taller aporta uns coneixements que serveix especialment a aquells que els posen en pràctica posteriorment per una motivació pròpia.

Públic objectiu

A tota aquella persona curiosa pel procés fotogràfic en blanc i negre. Des d’aquella persona que només vol passar per aquesta experiència, fins aquella per la que pot suposar una iniciació en una via expressiva/artística de llarg recorregut.

Per aquesta iniciació, el/la participant no cal que tingui coneixements previs en aquest procés, però sí curiositat.

Material:

El participant haurà de dur una càmera reflexa tipus Nikon, Canon, Olympus, etc. en la que pugui introduir manualment les dades de Temps d’exposició (speed) i obertura del diafragma ( f ).

Si no en tens ja en deixaré una jo.

Es necessitarà facilitar al participant film (un carret fotogràfic ISO400), químics i paper fotogràfic (gairebé tot disponible al laboratori). Les despeses de material consumible (film, químics i paper fotogràfic) són d’uns 25 € per participant per a tot el curs.

Horari:

Dijous a la sala de Foto de 10 h a 13 h del 15 d’abril al 17 de juny.

Preu:

175 € Socis

295 € no Socis

Inscripció prèvia a santlluc@santlluc.cat o al telf. 93 302 45 79