A càrrec de Joan Teixidor

Aquest curs inciàtic és un trajecte per tot el procés tècnic que implica la fotografia argèntica en blanc i negre. 

Les explicacions teòriques dels principìs físico-químics de la llum i del material fotosensible, son posades ràpidament en pràctica tant a l’exterior (treball de camp) com a l’interior (laboratori). 

En els útlims anys la manera d’obtenir imatges a partir del natural ha sofert un gir copernicà. Per la suposada “democratització” de la imatge s’ha hagut de pagar el preu de la seva desmataerialització. 

Aquest taller posa a l’abast de qui vulgui aprendre-ho el coneixement necessari per a recuperar la manera matèrica d’obtenir fotografies.  Des de qui vulgui recuperar aquella vella càmera que té a casa fins a qui simplemet té curiositat per aquestes tècniques de gran potencial creatiu. 

El curs en divideix en quatre parts temàtiques: Medició de Llum, obtenció del negatiu, full de contactes i Positivat de còpies. 

En la primera part (medició de llum) es treballarà amb fotòmetre de mà, i es dispararà un carret,  prèvia explicació del funcionament del Sistema de Zones.  Es treballarà en aula i en exterior.   

La segona part (obtenció del negatiu) és sotmetrà el film exposat al tractament químic necessari per a la obtenció dels negatius i s’arxivaràn.  Es treballarà al laboratori. 

En la tercera part (full de contactes) es comencarà el treball amb paper fotosensible i el positivat. Es treballarà al Laboratori. 

En la cuarta part (positivat de còpies fotogràfiques) s’obtindràn positius ampliats en paper fotogràfic a partir dels negatius prèviament obtinguts. 

Totes aquestes sessions ofereixen uns coneixiements amb els que el/la participant obtindrà una comprensió del Procés Fotoquímic en Blanc i Negre. 

Durant les 10 sessions s’aniran tractant i reforçant aquestes 4 àrees temàtiques. 

A partir d’aquesta iniciació, queda en la inciativa del/la participant el seguir, repetir, provar i experimentar el procés. 

Obre la porta tècnica a tota una via d’expressió artística i també d’obtenció de documents gràfics. 

Objectius del curs:  Que el/la participant recorri i comprengui la lògica que hi ha rere els gestos, els consumibles i la maquinària necessaris per a la obtenció de fotografies mitjançant el procés popularment conegut com analògic

El/la participant obtindrà uns coneixiements metodològics suficients per a practicar aquesta activitat fotogràfica i obtenir resultats pel seu compte.   

Material:  El participant haurà de dur una càmera reflex tipus nikon, canon, olympus, etc. en la que pugui introduir manualment les dades de Temps d’exposició (velocitat) i obertura del diagrafma ( ). Els participants hauran de dur un film tipus Ilford HP5 400 o Kodak tmax 400, així com un sobre de paper fotogràfic RC 18×24.

Es donaran totes les instruccions necessàries en la primera sessió del taller.   

Programa: 

-Espai/temps en la cambra fosca: el procés fotoquímic.  

-Treball de camp i captura de llum.  

-Obtenció dels negatius: el procés químic del revelatge 

-El full de contactes: primera experiencia amb el positivat.  

-Primeres còpies (ampliacions) en paper fotogràfic a partir del negatiu original.  

Horari: Dimecres de 10:00 a 13:00H

Dates: Del 6 octubre al 22 desembre / 10 sessions. 

Nivell: Per aquesta iniciació, el/la participant no cal que tingui coneixiements previs en aquest procés. 

Grup: De 8 a 10 alumnes (segons aforament)

Espai: Laboratori i Aula Foto

Preu: Soci 240 €  // No Soci 300 €

Inscripcions a partir de setembre al correu santlluc@santlluc.cat o al telèfon +34 93 302 45 79