A càrrec de Joan Teixidor

Aquest curs inciàtic és un trajecte per tot el procés tècnic que implica la fotografia argèntica en blanc i negre. 

Les breus explicacions teòriques dels principis físico-químics de la llum i del material fotosensible, són posades ràpidament en pràctica tant a l’exterior (treball de camp) com a l’interior (laboratori).  

En els útlims anys la manera d’obtenir imatges a partir del natural ha sofert un gir copernicà. Per la suposada “democratització” de la imatge s’ha hagut de pagar el preu de la seva desmataerialització. 

Aquest taller posa a l’abast de qui vulgui aprendre-ho el coneixement necessari per a recuperar la manera matèrica d’obtenir fotografies.  Des de qui vulgui recuperar aquella vella càmera que té a casa fins a qui simplemet té curiositat per aquestes tècniques de gran potencial artístic. 

El curs en divideix en quatre parts temàtiques: Medició de Llum, obtenció del negatiu, full de contactes i Positivat de còpies. 

En la primera part (medició de llum) es treballarà amb fotòmetre de mà, i es dispararà un carret,  prèvia explicació del funcionament del Sistema de Zones.  Es treballarà en aula i en exterior.   

La segona part (obtenció del negatiu) és sotmetrà el film exposat al tractament químic necessari per a la obtenció dels negatius i s’arxivaràn.  Es treballarà al laboratori. 

En la tercera part (full de contactes) es comencarà el treball amb paper fotosensible i el positivat. Es treballarà al Laboratori. 

En la cuarta part (positivat de còpies fotogràfiques) s’obtindràn positius ampliats en paper fotogràfic a partir dels negatius prèviament obtinguts. 

Totes aquestes sessions ofereixen uns coneixiements amb els que el /la participant obtindrà una comprensió del Procés Fotoquímic en Blanc i Negre.

Durant les 10 sessions s’aniran tractant i reforçant aquestes 4 àrees temàtiques. 

A partir d’aquesta iniciació, queda en la inciativa del/la participant el seguir, repetir, provar i experimentar el procés. 

Obre la porta tècnica a tota una via d’expressió artística i també d’obtenció de documents gràfics. 

Objectius del curs:  Que el/la participant recorri i comprengui la lògica que hi ha rere els gestos, els consumibles i la maquinària necessaris per a la obtenció de fotografies mitjançant el procés popularment conegut com analògic

El/la participant obtindrà uns coneixiements metodològics suficients per a practicar aquesta activitat fotogràfica i obtenir resultats pel seu compte.  Per experiència puc dir que aquest taller aporta uns coneixements que serveix especialment a aquells que els posen en pràctica posteriorment per una motivació pròpia.   

Aquest curs va dirigit a tota aquella persona curiosa pel procés fotogràfic en blanc i negre. Des d’aquella persona que només vol passar per aquesta experiència, fins aquella per la que pot suposar una iniciació en una via expressiva/artística de llarg recorregut. 

Per aquesta iniciació, el/la participant no cal que tingui coneixements previs en aquest procés, però sí curiositat.    

Material:  El participant haurà de dur una càmera reflex tipus nikon, canon, olympus, etc. en la que pugui introduir manualment les dades de Temps d’exposició (velocitat) i obertura del diagrafma ( ).

Es despeses de material consumible (film, químics i paper fotogràfic) són d’uns 25€ per participant per a tot el curs. 

Es donaran totes les instruccions necessàries en la primera sessió del taller.   

Programa: 

-Espai/temps en la cambra fosca: el procés fotoquímic.  

-Treball de camp i captura de llum.  

-Obtenció dels negatius: el procés químic del revelatge 

-El full de contactes: primera experiencia amb el positivat.  

-Primeres còpies (ampliacions) en paper fotogràfic a partir del negatiu original.  

Horari: Divendres de 10:00 a 13:00h

Dates: Del 21 de gener al al 25 de març / 10 sessions. 

Nivell: Per aquesta iniciació, el/la participant no cal que tingui coneixiements previs en aquest procés. 

Grup: De 8 a 10 alumnes (segons aforament)

Espai: Laboratori i Aula Foto

Preu: Soci 240 €  // No Soci 300 €

Inscripcions a partir de gener al correu santlluc@santlluc.cat o al telèfon +34 93 302 45 79