amb Neus Colet

El taller està dirigit a totes les persones que tinguin interès i sensibilitat per l’obra gràfica en general tinguin o no  coneixements bàsics de gravat.  

El linogravat és una variant moderna de la xilografia (gravat en relleu) en la qual s’empra el linòleum com a matriu.

Aquest tast té com a objectiu principal iniciar a l’alumne en la tècnica del linogravat, familiaritzar-lo en els processos del taller i en les eines que intervenen en la fabricació de la matriu i la impressió de l’estampa sobre paper.

En aquest taller curt es podrà fabricar una matriu i fer un parell d’estampacions.

DESCRIPCIÓ

El procediment per a obtenir la imatge és idèntic al del gravat en fusta, incidint sobre el linòleum amb gúbies, de manera que les parts buidades quedaran en blanc i les zones en relleu seran les que rebin l’aplicació de la tinta. Com que és un material tou, el linòleum no presenta les dificultats de la veta de la fusta. Actualment per aquesta tècnica de gravat s’utilitzen també planxes de vinil.

El full de linòleum s’entinta amb un corró i, a continuació, s’impressiona sobre paper o tela. Aquesta impressió es pot fer mitjançant una premsa vertical, un tòrcul o bé manualment.

Malgrat que el linòleum com a revestiment de sòls es remunta a l’any 1860, la tècnica d’impressió linogravada es va usar per primera vegada pels artistes de Die Brücke a Alemanya al 1905.

És més fàcil obtenir determinats efectes artístics amb linòleum que amb la majoria de les fustes. El linòleum és molt més fàcil de tallar que la fusta, especialment quan s’escalfa.

Entre els artistes que han utilitzat aquesta tècnica destaca Pablo Picasso, (1881-1973).

DESCRIPCIÓ DEL CONTINGUT

EL TALLER

Les parts del taller. Zones netes i zones “brutes”. Com utilitzar el taller.

PREPARACIÓ DEL PROJECTE I LA MATRIU

El motiu i el traspàs de la imatge a la planxa. Preparació de les matrius. Materials i eines bàsiques. Treballar amb seguretat i neteja de la zona de treball.

L’ESTAMPACIÓ DE LA MATRIU

Preparació del paper. Materials i eines bàsiques.

L’ENTINTAT

Materials i eines bàsiques. Preparació de la zona de treball. Preparació de la tinta i com manipular les eines.Neteja de la zona de treball i de les eines.

LA IMPRESSIÓ

Preparació de la pressió de la premsa. Plantilles i registres. Materials i eines bàsiques. Assecat i planxat de l’estampa.

DATES: DIMARTS 6 DE JULIOL

HORARI: 10 A 13 H

NIVELL: INICIACIÓ

GRUP: de 6 a 8 alumnes (segons aforament)

ESPAI: Taller de gravat.

Material inclòs. Els alumnes s’han de portar el material de dibuix.

Sessions formatives de 3 hores / preu per càpsule: socis 24€ no socis 30€

Inscripcions al correu santlluc@santlluc.cat o al telèfon +34 93 302 45 79