Per al pintor, aquarel·lista i gravador romàntic anglès Joseph Mallord William Turner (1775-1851) els elements de la natura són forces abstractes, amb la seva pròpia simbologia i significat. Aquesta exposició explora la seva fascinació pels fenòmens meteorològics i atmosfèrics, des dels inicis de la seva obra, a la dècada de 1790, i fins a finals dels anys 1840.

Turner, reconegut com el millor paisatgista del període romàntic pel seu domini de la llum, el color i l’atmosfera, pinta les immenses forces de la natura que ja en aquella època de grans canvis, a inicis de la primera revolució industrial, començaven a estar amenaçades. A través d’un centenar d’obres, pintures, dibuixos, esbossos i gravats, l’exposició ressegueix el desenvolupament de les composicions de Turner, a partir dels primers esbossos, fins a les aquarel·les, els olis o els gravats finals.

La mostra revela com l’aquarel·la va ser fonamental en l’enfocament científic, però intuïtiu de l’artista, que li va permetre copsar la intensitat de les forces de la natura amb una precisió expressiva mai igualada. La principal inspiració de Turner va sorgir dels seus viatges per la Gran Bretanya i l’Europa continental i els seus paisatges incorporen fonts diverses, des de la mitologia clàssica fins a la història de l’art o les invencions tecnològiques modernes, i se situen entre la tradició i la innovació. Aquesta exposició confronta l’espectador amb una experiència sensorial de la natura que ens afecta avui tant com ho va fer als seus contemporanis.

Els dissabtes 28 de maig i 4 de juny, el Museu Nacional, amb la col·laboració del Cercle Artístic de Sant Lluc, proposa una activitat d’aquarel·la a l’aire lliure amb l’observació prèvia de l’obra de Turner.

Després de veure una selecció de peces de l’artista a l’exposició, i focalitzar-nos en algun dels conceptes que defineixen Turner, sortirem a l’aire lliure per explorar en primera persona la tècnica artística. Tot plegat estarà dirigit per l’aquarel·lista i professor Oscar Sanchís.

Us podeu apuntar a una o a les dues sessions!

Dissabte 28 de maig de 10 a 14 h

  • El plantejament abstracte:
  • Una nova forma d’enfocar el paisatge.

Dissabte 4 de juny de 10 a 14 h

  • Perspectiva i profunditat:
  • Domini de la llum i el color per crear l’atmosfera.

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia trucant al 93 3024579 o escrivint un mail a santlluc@santlluc.cat