Història
SEUS
EL CARRER DEL CALL
El primer estatge de l’entitat, inaugurat l’any 1893, van ser les golfes de la xocolateria Cunill del carrer Call. Ricament decorat amb mobiliari i obres d’art regalades pels socis fundadors, disposava d’una àmplia i lluminosa sala per les sessions d’apunts, però no d’una sala d’exposició, raó per la qual les primeres exposicions col·ectives es celebraran a la Sala Parés.

EL CARRER BOTERS
L’any 1895 el Cercle es trasllada al carrer Boters núm. 6, on, entre animades tertúlies, xocolatades, partits de pilotes i escacs, es crea aquell esperit de germanor i aquella atmosfera fraternal que, des de llavors, va caracteritzar l’entitat. Aqui es celebra l’any 1899 la quarta exposició de socis, en ocasió de la qual Alexandre de Riquer realitzarà el cartell que serví de logo de l’entitat fins avui.

LA CASA MARTÍ
L’any 1903 l’entitat passarà a ocupar la planta baixa de casa Martí, projectada per l’antic soci Puig i Cadafalch i abans seu del conegut café-cerveceria Els 4 Gats. Els “llucs”, que en aquesta etapa aniran consolidant el seu projecte cultural catalanista, promouran en aquesta seu el curs d’Historia de l’Art dels Estudis Universitaris Catalans, dictat per Puig i Cadafalch, i aculliran col·lectius de diferent matriu, des de l’Agrupació Courbet fins als Amics de l’Art Litúrgic. El ple fervor d’iniciatives culturals de l’entitat en l’etapa republicana es estroncat per la Guerra Civil, quan l’entitat es obligada a tancar portes pel seu caràcter confessional.

EL CARRER DEL PI
Després d’un llarg tancament i d’un bieni d’acollida provisional a l’Institut Balmesià, l’any 1953 el Cercle pot inaugurar la nova seu al Palau Castells de Ponç del carrer del Pi n.16, al costat de l’antic estatge del carrer Boters. En aquestes sales, decorades al començament segle XIX per Pau Rigalt, els “llucs” travessaran des de la delicada etapa de resistència antifranquista fins a l’etapa democràtica, acollint un nombre incaulculable d’exposicions i iniciatives i un número sempre creixent de socis i d’estudis dedicats a diferents disciplines.

EL PALAU MERCADER
Arran unes reivindicacions dels proprietaris de l’immoble, l’entitat serà desallotjada i engegarà una campanya per a l’obtenció d’una nova seu, aconseguida finalment per cessió de l’Ajuntament de Barcelona del Palau Mercader, al carrer de Mercaders 42. Des de la seva creació a l’any 1893, el Cercle no s’ha mogut d’aquest petit i entranyable territori barcelonai que és Ciutat Vella.
CERCLE ARTISTIC DE SANT LLUC • PALAU MERCADER • C/ MERCADERS, 42 • 08003 BARCELONA • TEL 93 302 45 79 • FAX 93 302 68 74 • santlluc@santlluc.cat