Programació

APUNTS D'ACAMPADA

Mostra de dibuixos realitzats a les acampades dels indignats.
Exposició a cura d'Oscar Guayabero

Del 8 al 18 de juny
de dimarts a dissabte 17 - 20 h

Una selecció de quaderns de dibuix i d’apunts fets a les acampades de Madrid i Barcelona.

 

Des de fa uns mesos, la ciutat, el país, gairebé el món sencer està vivint una excepció social. Els ciutadans, i per motius ben diversos, prenen l'espai públic per fer sentir la seva veu. La polis grega, en tant que espai compartit per a la convivència, i la civitas romana, és a dir la ciutadania, fan real el concepte polític. La plaça, l'espai públic per excel·lència, allà on es visualitzen i confronten els conflictes socials i polítics, esdevé àgora on centenars de converses, debats i discussions creen coneixement i consciència ciutadana.


Un fenomen com aquest no deixa indiferent a ningú, al marge de coincidir o no, amb les formes i els continguts de les protestes. I els creadors no són absents, ans al contrari, per la seva especial sensibilitat en l'observació de la realitat, les "acampades" han estat profusament fotografiades, filmades, descrites i també dibuixades.


El dibuix com a primer gest creador, de captació, retorn i fixació d'una imatge té el poder de la immediatesa de la càmera fotogràfica però alhora està passat pel tamís del bagatge cultural, destresa i enginy del que dibuixa. Amb el dibuix el que és efímer esdevé permanent sobre el paper. A més qui dibuixa ha d'estar davant el motiu durant una bona estona, vivint aquesta experiència. Així els quaderns són alhora cròniques personals d'excepció. Potser les proclames d'aquests dies passaran però les imatges romandran en les nostres retines i en els nostres quaderns d'apunts.


Aquesta petita mostra està feta des de la urgència de visualitzar uns esdeveniments rabiosament actuals. No pretensions enciclopèdiques ni d'arxiu, és simplement un cop d'ull a una realitat tant punyent i alhora esperançadora que els papers dibuixats esdevenen pancartes, amb una sola reivindicació, la de reclamar la ciutat com a espai de lliure expressió.

CERCLE ARTÍSTIC DE SANT LLUC • PALAU MERCADERS • C/ MERCADERS, 42 • 08003 BARCELONA • TEL 93 302 45 79 • FAX 93 302 68 74 • santlluc@santlluc.cat