Programació

4a edició de la Setmana de la fotografia de Sant Lluc

De l’ 11 al 19 de desembre 2014

Ara fa 175 anys, el 10 de novembre de 1839, es va fer a Barcelona la primera fotografia al nostre país:  un daguerreotip que mostrava els edificis del Pla del Palau (aleshores plaça de la Constitució), que en aquells anys exemplificava la transformació urbanística de la ciutat.

En aquesta 4a edició de la Setmana de la Fotografia reflexionem sobre el nostre entorn urbà amb una exposició de fotografies de Narcís Cuyàs (1880-1953), cedides pel CEC, que va documentar l’obertura de la Via Laietana:  una gegantina bretxa de 80 metres d'amplada i uns 900 de llargada que va comportar la destrucció de 2.199 cases i molts palaus medievals, afectant unes 10.000 persones. 

Paral•lelament hem organitzat un seguit d’activitats:
Una conferència del cronista de la ciutat de Barcelona, Lluís Permanyer, sobre els efectes socials – traumàtics i positius- de la gran operació urbanística que va significar l’obertura de la Via Laietana.

Una conferència del conservador de l’Arxiu Fotogràfic de l’Ajuntament de Barcelona, Rafel Torrella, sobre el Concurs Artístic de la Vella Barcelona, on la presència dels fotògrafs va ser cabdal per deixar testimoni del canvi urbanístic que va significar el disseny de la Via Laietana. 
 
Finalment, un taller sobre la història dels procediments fotogràfics i els usos socials de la fotografia amb una demostració pràctica de material original d’època a càrrec del la historiadora Núria Rius i el fotògraf i conservador Pep Parer.

Agraïm la col•laboració de Berenguer Vidal, responsable de l’Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya, Lluís Permanyer, Rafel Torrella, Núria F. Rius i Pep Parer, així com de Fotoconnexió i la resta de persones i entitats que han fet possible aquest programa.

Josep Rigol
Comissari de la Setmana de la fotografia

Consulta la programació dia a dia a l'apartat ACTIVITATS FUTURES

Imatges
CERCLE ARTÍSTIC DE SANT LLUC • PALAU MERCADERS • C/ MERCADERS, 42 • 08003 BARCELONA • TEL 93 302 45 79 • FAX 93 302 68 74 • santlluc@santlluc.cat