Programació

2ª Setmana de la fotografia

Del 10 al 15 de desembre 2012

Un any més continuem amb la nostra tasca de coneixement i difusió de la fotografia com a llenguatge cultural, amb un programa d’activitats teòriques i pràctiques obertes a tothom.
Una exposició, conferències i un taller dedicat a la descoberta del procés de creació de la fotografia analògica constitueixen el nucli d’aquesta segona edició de la Setmana de la Fotografia del Cercle Artístic Sant Lluc.
Enguany copmtem amb la col·laboració de la Biblioteca de Catalunya i de l’entitat Fotoconnexió, així com de destacats autors i especialistes que ens presenten el seu art i les seves recerques. A tots ells moltes gràcies. Esperem que ho disfruteu.
Josep Rigol
Vicepresident de Sant Lluc i comissari de la Setmana de la Fotografia

PROGRAMACIÓ

Dimarts 11 a les 19,30h  

Exposició

Josep Salvany i Blanch. Fotografies 1911/1926

Vint anys compartint el seu llegat a la Biblioteca de Catalunya

 

Josep Salvany i Blanch (Martorell 1866- Barcelona 1929) exercí com a metge oculista a Barcelona. Membre del Centre Excursionista de Catalunya des de 1905, la seva tasca fotogràfica va anar lligada al camp de l’excursionisme científic. Va viatjar arreu de Catalunya, Espanya, Europa i països d’altres continents, documentant, amb la seva càmera, els pobles, els paisatges i la vida quotidiana de la gent.

Aquesta exposició és una selecció de les 10.000 fotografies estereoscòpiques en placa de vidre, datades entre 1911 i 1926 i que es conserven a la Biblioteca de Catalunya.

 

Comissari de l'exposició: Ricard Marco, fotògraf i conservador del fons fotogràfic de la Biblioteca de Catalunya.

 

DIMECRES 12, 19H

Innocent Paulí: Visió d'una figura polifacètica

Xerrada a càrrec de Salvador Tió, químic i historiador de fotografia.

 

En aquesta xerrada el historiador Tió ens parlarà sobre l’especial vinculació de Paulí amb la fotografia, l’estreta relació que va tenir amb el doctor Jaume Ferran i Clua i la publicació del llibre La instantaneidad en fotografía el 1879.

 

DIJOUS 13 DESEMBRE, 19H

Manel Esclusa i el seu món fotogràfic

Presentació i projecció a càrrec del fotògraf

 

Un recorregut visual a través de la seva carrera artística com fotògraf i del seu singular procés creatiu.

 

Manel Esclusa (Vic, 1952) és actualment un dels fotògrafs més reconeguts d’Espanya, amb una amplia trajectòria en el món de la fotografia artística, dins i fora del país. La seva particular atracció per paisatges nocturns i espais foscos, l’han dut a desenvolupar un estil únic, caracteritzat per un diàleg intens entre ombres i llums, entre marcades presències arquitectòniques i lleugeres absències humanes, on els paisatges quotidians es transformen en mons onírics i espectrals.

 

DIVENDRES 14 I DISSABTE 15 

Taller al laboratori fotogràfic

La màgia de la fotografia analògica  

a càrrec del fotògraf José Casanova

 

De la mà d’un fotògraf professional ens acostarem al procés de creació d’imatges analògiques. Descobrirem les diferents possibilitats que ofereix el plató en el moment de fixar la imatge sobre la pel·lícula, les habilitats i la màgia que caracteritzen el revelat dels negatius i la infinita varietat de blancs i negres que configuren la imatge sobre el paper fotogràfic tradicional.

  

HORARI:

Realització de fotografies al plató

divendres de 16 a 18h i de 18.30 a 20.30h

 

Revelat i positivat dels negatius

Dissabte de 10 a 14h i de 16 a 20h

 

Taller gratuït amb inscripció prèvia. Places limitades.

 

DISSABTE 15, 12.00h

Museu d’Història de Catalunya

Visita guiada a l'exposició.

Fotògrafs viatgers (1890-1936). L'àlbum d'Ulisses

a càrrec de Ramon Barnadas, comissari de l’exposició i historiador de fotografia

 

Exposició de prop de 250 imatges del fons de l’Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya, realitzades per sis fotògrafs viatgers. Tots sis autors van estar vinculats al Centre Excursionista de Catalunya des de finals del segle XIX fins als inicis de la guerra civil. Es tracta de César August Torres, Juli Soler, Lluís Llagostera, Jean Thomas, Adolf Zerkowitz i Albert

Oliveras.

 

Ingrés gratuït amb inscripció prèvia.

 

 

Imatges


CERCLE ARTÍSTIC DE SANT LLUC • PALAU MERCADERS • C/ MERCADERS, 42 • 08003 BARCELONA • TEL 93 302 45 79 • FAX 93 302 68 74 • santlluc@santlluc.cat